Ayurveda

Ayurveda betekent in het Sanskriet (India) ‘kennis van het leven’. Het is de oudste geneeskunde die de mens kent en het geniet tegenwoordig veel belangstelling in Europa. Ayurveda is niet alleen maar een integrale geneeskunde die zich bewezen heeft bij het genezen van ziekten en bij ziektepreventie. Het is ook een manier om naar de wereld en naar de mens te kijken. Het gaat ervan uit dat alles wat bestaat, uit één van de 5 elementen (ether, lucht, vuur, water en aarde) of uit een combinatie ervan bestaat. Dit geldt zowel voor ons fysieke lichaam als voor ons energetisch en mentale leven.

De visie van Ayurveda op ziekte en gezondheid

Elk mens is uniek. Zo is ook de verhouding tussen de elementen bij onze geboorte een vast gegeven. Het is net als een blauwdruk. Ayurveda noemt deze persoonlijke verhouding de geboorteconstitutie en praat over de Vata, Pitta, en Kapha geboorteconstituties en de mengelingen ervan. Voor de duidelijkheid: er bestaat voor Ayurveda geen goede of slechte geboorteconstitutie.
Wel spreekt Ayurveda over ziekte wanneer de persoonlijke balans tussen de elementen – om welke reden dan ook – verstoord is. En alle ziekten – zonder uitzondering – drukken een verstoring van elementen uit.

Een Ayurvedische practitioner kan de persoonlijke balans tussen de elementen te herstellen. Door vraagstelling (anamnese), tongonderzoek en polsdiagnose vormt de consulent zich een beeld van de gezondheidstoestand van de cliënt. Zo kan hij of zij een diagnose van de verstoorde balans tussen de elementen stellen.
Hiertoe zijn er enkele mogelijke behandelingen:
- advies over aanpassen persoonlijk voedingspatroon, de leefgewoontes en leefstijl
- innemen van Ayurvedische preparaten
- therapeutische Ayurvedische massages of behandelingen.

 

Voor ayurvedische behandelingen kunt u bij Sarvata terecht bij Erica Croes.
Neem contact op via telefoon: 06-13321798 of e-mail: info@ayurveda-nu.nl